Yeni Cevap 
 
Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri
eduzbel Çevrimdışı
Üye
**

Mesajlar: 1
Katılım: Jul 2013
Mesaj: #2
RE: Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri
İşitme engellilerle ilgili tüm birimlerde çalışmış(İşitme engelliler okulu,rehabilitasyon merkezi,rehberlik araştırma merkezi) bir öğretmen olarak Elfida hanımın yazısına bir kaç eklemem olacak:
1-Rehabilitasyon merkezlerini Rehberlik araştırma merkezleri(RAM) değil Milli eğitim Bakanlığı müfettişleri denetlemektedir. RAM'ların hiç bir denetleme yetkisi yoktur.
2-Denetlemeler tamamen biçimsel ve malidir. Milli eğitim bakanlığında özel eğitim öğrencilerini değerlendirebilecek uzman personel yoktur.Özel eğitim öğrencileri hiç bir zaman objektif bir değerlendirmeden geçirilemez.Denetim konusunda en büyük rol ailenindir. Aile Çocuğunun gelişimi iyi takip etmeli gerekli gördüğü yerde müdahalede bulunmalıdır.Buda ancak aile eğitimiyle mümkündür.
3-Kurumlarda işitme engelliler öğretmeni yada uzamanı diye size tanıtılan kişiler gerçekten işitme engelliler öğretmeni olmayabilirler.Kurum yöneticilerinden öğretmenin diplomasını göstermesini isteyiniz.Bundan çekinmeyiniz eğer kurum size öğretmenin diplomasını göstermekten kaçınıyorsa o öğretmen uzman değildir ve kandırılıyorsunuzdur. İştime engelliler öğretmenleri bu durumdan rahatsız olmaz aksine uzman olmayan kişiler deşifre olduğu için memnun olurlar. Rehabilitasyon merkezleri yöneticileri kuruma eğitim yuvası olmasından ziyade ticari bakarlar bu yüzden de her türlü aldatmacaya başvurabilirler.Lütfen dikkatli olun dürütçe işini yapmayan kurumlar ancak bu şekilde elenebilir.
4-Karma rehabilitasyon merkezleri işitme engelliler açısından sakıncalı sonuçlar doğurabilirler.Sadece işitme engellilerin olduğu kurumları tercih etmeniz daha sağlıklıdır.
5-Grup eğitimleri tam bir muamma ve göstermeliktir.Eğer çocuğunuz her hangi bir eğitim kurumuna(kreş,anaokulu,okul vb.) gidiyorsa grup eğitimi yerine bireysel eğitim almanızı öneririm.Zira kurumlardaki grup eğitimlerinde yaş düzey ve engel farklılıkları olan çocuklar bir arada bulundurulmaktadır.
6-Özel eğitimde aile eğitimi çok önemlidir.İşitme engellilerin eğitiminde daha da önemlidir.Aileye sadece anlatmak izletmek yetmez uygulama yaptırmak gerekir.Eğer imkan varsa bu uygulamaları kaydedip sonra izleyerek değerlendirme yapılmalı.Eğer öğretmeniniz zaman kısıtlılığından yakınırsa iki dersi birleştirip bu çalışma yapılmalıdır.Aile eğitimi Özel eğitimin yarıdan fazlasını kapsar.Aile neyi nasıl yapması gerektiğini bilirse ilerleme hızlı ve sağlıklı olurken eğitim kurumunun ve öğretmenin yükü azalır.(Ders saai kısıtlı olduğundan öğretmenin öğrenciye vereceği şeylerde kısıtlı olur bu ancak aile eğitimiyle aşılabilir.)
7-Eğitim süreci içinde yer alan tüm birey ve kurumlar iletişim halinde bulunmalı ve paralel çalışmalar yapmalıdır.

Elfida hanım durumu çok güzel özetlemiş fazla söze gerek yok.Son olarak tavsiyem kurumdan çok öğretmen konusunda seçici olmanız.Uzman öğretmen bulmak zor.Uygun öğretmen buluncaya kadar aramaya devam ediniz.Her öğrencinin yılda iki kez kurum değiştirme hakkı vardır.Kurumunuzdan memnun değilseniz raporunuzu alıp başka kuruma geçiniz.

Emin Düzbel
İşitme Engelliler Öğretmeni
07-22-2013 11:44 AM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
Yeni Cevap 


Bu Konudaki Mesajlar
RE: Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri - eduzbel - 07-22-2013 11:44 AM

Benzer Konular...
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  2012-2013 PSİKOLOJİ EĞİTİMLERİ AKADEMİK TAKVİMİ ekarakoc 0 3,926 10-10-2012 08:26 AM
Son Mesaj: ekarakoc

Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi